Forum Pro Ana
Forum Pro Ana - ANNOWY DOM

Nie jesteś zalogowany na forum.

Ogłoszenie

...Quod me nutrit, me destruit... jeżeli pragniesz do nas dołączyć utwórz wątek w części rekrutacyjnej, wcześniej zapoznaj się jednak z zasadami forum. Odpowiedz na pytania o sobie. Jesteśmy otwarte na nowych użytkowników. Rekrutacja otwarta zapraszamy nowe motylki.

#1 2025-02-04 13:21:39

Angelic3doll
Użytkownik
Liczba postów: 9
Obecna waga: 48
Wymarzona waga: 45
Wzrost: 179
Dieta: 500-800 kcal
AndroidChrome 132.0.0.0

Planowanie posiłków

Cześć  [dblpt]heart[dblpt] Ciekawi mnie kwestia w jaki sposób sobie radzicie z rozłożeniem kalorii w ciągu dnia. Żeby każdy mnie zrozumiał podam przykład,np. w poniedziałek masz limit 600 kcal. Czy rozłożyłabyś to sobie na np. trzy posiłki w ciągu dnia po około 200 kcal czy wolicie zjeść jeden większy posiłek. A może jeszcze inaczej? Zastanawia mnie to,bo szukam nowych rozwiązań,może sprawdziłyby się w jakiś sposób lepiej niż to jak ja postępuje. Osobiście staram się rozłożyć kalorykę tak,żeby zjeść od czterech do pięciu mniejszych posiłków. Zamysł jest taki żebym miała siłę przez cały dzień, jestem dość aktywna fizycznie i mi na tym zależy. Jednak oczywiście im niższe limity tym jest to cięższe do zrobienia. Chętnie wysłucham waszych komentarzy. Miłego dnia!

#2 2025-02-04 18:03:16

Autumnus
Gąsiennica
Liczba postów: 107
Obecna waga: 48-50 kg
Wymarzona waga: 46.5 kg
Wzrost: 168 cm
Dieta: Wegetariańska - 1700 kcal
GG: 75952848
WindowsFirefox 134.0

Odp: Planowanie posiłków

Ja mam metodę która działa u mnie od wielu lat i przy każdej kaloryce. Ogółem jadłospis rozpisuję z dużym wyprzedzeniem i na zapas, pod ten jadłospis konkretnie robię zakupy spożywcze i dzięki temu nie muszę się zastanawiać przed każdym posiłkiem i główkować bez sensu co mi się zmieści w budżecie. 6 posiłków o stałych porach, codziennie te same godziny mniej więcej ta sama lub podobna rotacja safe foodów. Ogółem po 15 latach z Aną nie mam powodu by tracić czas na zastanawianie się za dużo co zjeść. To ma też taką zaletę że nie jem randomowych rzeczy które akurat mam bez powodu w domu, co skutkowałoby po prostu jedzeniem byle czego i jakimiś lękami że przekraczam limit.
Moja rada to poświęcić godzinkę co dwa tygodnie na zrobienie jadłospisu i listy zakupów żeby mieć potem spokój. Z czasem przychodzi wprawa w planowaniu.

Wiadomość dodana po 02 min 57 s:
Zalety są takie że zyskujesz ogromną ilość czasu którą możesz poświęcić na robienie rzeczy i nie marnuje się tego czasu na myślenie o jedzeniu oraz praktycznie nie ma ryzyka przypadkowego przekroczenia limitu!

Wiadomość dodana po 05 min 14 s:
A kaloryczność posiłków mam raczej równomierną, ale są osoby które lepiej się czują przekładając ciężar na jakieś konkretne pory dnia i to jest zupełnie normalne.

I promise darling, stick with me, I'll stir you clear of greed. Now stick your fingers down your throat and vomit til' you bleed.

#3 2025-02-06 00:25:43

Angelic3doll
Użytkownik
Liczba postów: 9
Obecna waga: 48
Wymarzona waga: 45
Wzrost: 179
Dieta: 500-800 kcal
AndroidChrome 132.0.0.0

Dziękuje ci za wiadomość! Od dwóch dni to wprowadziłam i nieco udało mi się odetchnąć dzięki temu ?

#4 2025-02-06 06:53:02

Autumnus
Gąsiennica
Liczba postów: 107
Obecna waga: 48-50 kg
Wymarzona waga: 46.5 kg
Wzrost: 168 cm
Dieta: Wegetariańska - 1700 kcal
GG: 75952848
WindowsFirefox 134.0

Oooo to się cieszę że ci się sprawdza! Też wiem że codzienne zastanawianie się co zjeść jest obciążające psychicznie, a jak masz rozpiskę to nie trzeba o tym nawet myśleć na codzień. A z czasem można nabrać wprawy i już potem to idzie tak automatycznie że jeszcze mniej przestrzeni w głowie zajmowane jest przez jedzenie, więc im dłużej tym lżej. [dblpt])

I promise darling, stick with me, I'll stir you clear of greed. Now stick your fingers down your throat and vomit til' you bleed.

Użytkowników czytających ten temat: 0, gości: 1
[Bot] ClaudeBot
Otwarta rekrutacja. Zapraszamy.

Stopka

Forum oparte na FluxBB

Darmowe Forum
adwokat szamotuły | Kursy projektowania wnętrz Kurs 3ds Max dla początkujących Aranżacja wnętrz Kursy | usługi ogrodnicze warszawa | Przyjdź już dziś naprawa komputerów serwis komputerowy serwis laptopów Ursus nszybkie naprawy laptopów z gwarancją. Naprawa laptopów ursus. Naprawa komputerów ursus